Skip to main content

Bloeddrukverhogende stress

Tips om het te verlagen

KALMEER UW LICHAAM

Bloeddrukverhogende stress -
Tips om het te verlagen

Het bloeddrukverhogende effect van stress is waar. Een plotselinge noodsituatie zorgt ervoor dat het lichaam het sympathische zenuwstelsel activeert, dat helpt om met een benauwde situatie om te gaan. Op zich is het effect van stress op het menselijk lichaam juist, maar als de stress aanhoudt, wordt het lichaam overbelast. Een stressvolle situatie verhoogt de bloeddruk en naarmate de stress aanhoudt, wordt de bloeddruk hoog gehouden. In de praktijk is de bloeddrukverhoging te wijten aan het feit dat wanneer de stresshormonen, of cortisolen, in het bloed vrijkomen, de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk stijgt. Bij langdurige stress overheerst het sympathische zenuwstelsel, dat het lichaam activeert, meer dan het parasympatische zenuwstelsel, dat het lichaam tot rust brengt.

Rossmax Z5/X5 bloeddrukmeter

Detecteert hartritmestoornissen in combinatie met een snelle en eenvoudige bloeddrukmeting en maakt nauwkeurig onderscheid tussen boezemfibrilleren en extra slagen.

WERKSTRESS EN SLAAPGEBREK ZIJN GEVAARLIJK

De gevolgen van langdurige stress

Naast de stijging van de bloeddruk heeft langdurige stress nog andere gevolgen voor de gezondheid:
 • Stress bevordert de vorming van een laag die de slagaders verstopt.
 • Stress veroorzaakt veranderingen in de hersenen die kunnen bijdragen tot problemen zoals angst, depressie en verslavingen.
 • Stress lijkt ook verband te houden met het ontstaan van overgewicht, omdat het ertoe leidt dat iemand meer eet en
  slaap en lichaamsbeweging verminderen, die beide belangrijke factoren zijn bij gewichtsbeheersing.
Volgens een studie vormen werkstress en slaapgebrek een gevaarlijke combinatie met een hoge bloeddruk. Volgens de studie kunnen stress en slaapgebrek het risico om te sterven aan hart- en vaatziekten zelfs verdrievoudigen als een persoon ook een hoge bloeddruk heeft.

HOGE BLOEDDRUK BEHANDELEN

Hoge bloeddruk is een veel voorkomend probleem

De normale bovendruk is minder dan 130 mmHg. Hypertensie, of systolische druk, verwijst naar de bloeddruk wanneer het hart samentrekt. Onderdruk, of diastolische druk, meet de bloeddruk tijdens de rustfase van het hart. Een normale diastolische druk is minder dan 85 mmHg. Leeftijd of geslacht hebben geen significante invloed op de aanbevolen bloeddrukwaarden. Iemand met een hoge bloeddruk is niet de enige met het probleem. Slechts 1/5 van alle Nederlanders heeft een ideale bloeddrukwaarde. Hogere bloeddrukwaarden komen duidelijk vaker voor dan lagere bloeddrukwaarden. Een kleine drie miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk. Het is belangrijk om hoge bloeddruk te behandelen.
 Het voortdurende gevoel van urgentie veroorzaakt stress in het leven van velen.

Het voortdurende gevoel van urgentie veroorzaakt stress in het leven van velen.

Hoe voelt een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is een lastige ziekte omdat veel mensen helemaal geen symptomen hebben. Pas als de bloeddruk echt hoog is, een bovendruk van meer dan 200 en een onderdruk van meer dan 130, kunt u hoofdpijn en duizeligheid ervaren.
Daarom is het belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te meten, vooral als u ouder wordt. Vaak wordt bepaald dat uiterlijk op 40-jarige leeftijd moet worden begonnen met regelmatige bloeddrukmetingen, ook al is de bloeddruk in het verleden goed onder controle geweest. Natuurlijk zijn regelmatige metingen in het verleden ook belangrijk als u problemen heeft met uw bloeddruk.
"Hoge bloeddruk is een lastige ziekte omdat veel mensen helemaal geen symptomen hebben."
Rond 40-jarige leeftijd leven veel mensen in de zogenaamde piekjaren, wanneer er veel te regelen valt in zowel het privé als het beroepsleven. Werkgerelateerde stress komt vrij vaak voor en bovendien zorgt een wereldwijde pandemie momenteel voor onzekerheid in ieders leven.

OORZAKEN VAN HOGE BLOEDDRUK

Andere factoren die de bloeddruk verhogen

Stress is niet de enige factor die de bloeddruk verhoogt. Vooral als u uw eigen stressfactor niet kunt beïnvloeden, zou u kunnen overwegen of het zinvol of mogelijk is om andere dingen die een hoge bloeddruk veroorzaken in overweging te nemen. De bloeddruk wordt verhoogd door:
 • roken
 • weinig lichaamsbeweging
 • overgewicht, vooral rond de taille
 • overvloedig gebruik van zout
 • veel gebruik van drop en/of salmiak
 • overvloedig gebruik van pijnstillers (NSAID's)
 • overmatig alcoholgebruik
 • gebruik van anticonceptiepillen of hormoontherapie voor de menopauze
Ook andere ziekten kunnen de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk. Dit wordt een secundaire verhoging van de bloeddruk genoemd. Door de ziekte weer in evenwicht te brengen, kan de bloeddruk ook dalen.

STEMMING EN LICHAMELIJKE GEZONDHEID

Stressmanagement om de bloeddruk te verlagen

Stressmanagement kan vaak een hele uitdaging zijn. In sommige situaties kan stress niet door uzelf worden beïnvloed. Bij een wereldwijde pandemie bijvoorbeeld, kunt u alleen uw eigen gedrag en het naleven van veiligheidsrichtlijnen beïnvloeden. Het verlichten van werkstress, bijvoorbeeld, kan ook in de handen zijn van anderen dan zijzelf. Toch zijn er veel dingen die u zelf kunt proberen te beïnvloeden.
Slapen is uiterst belangrijk voor het algemeen welzijn van een mens. Daarom is het de moeite waard om slaap te koesteren en keuzes te maken voor slaap. Zelfs als u daardoor interessante uitgaven moet missen. Onvoldoende slaap of slaap van slechte kwaliteit schaadt zowel de stemming als de lichamelijke gezondheid. Kunt u uw vaardigheden op het gebied van timemanagement verbeteren? Effectief gebruik van tijd kan stressniveaus verlagen. In sommige gevallen kan het stellen van prioriteiten ook een stressvolle situatie verlichten. Kunnen stressvolle situaties worden aangepakt? In sommige gevallen kan het makkelijker zijn om een probleem op tafel te leggen en erover te praten. Dit geldt zowel voor stressvolle zaken op het werk als thuis. De oplossing kan worden gevonden door samen na te denken en in ieder geval kunt u uw zorgen delen. Ook dat kan het makkelijker maken.
 Vindt uw eigen manier om te kalmeren in tijden van stress.

Vindt uw eigen manier om te kalmeren in tijden van stress.

Zorg goed voor uzelf

Leer ontspanningstechnieken. Verschillende mensen werken met verschillende technieken. Zoek uit welke het beste bij u past door te experimenteren. Meditatie, spierontspanning of diep ademhalen kunnen u bijvoorbeeld helpen ontspannen in een stressvolle situatie.

ZORG GOED VOOR UZELF

Versterk uw sociale netwerk

Op dit moment kan het moeilijk lijken als er veel beperkingen zijn om elkaar in levende lijve te ontmoeten. Daarom moet u bellen of gebruik maken van de veelzijdige digitale communicatiemogelijkheden van vandaag. Zorg goed voor uzelf. Velen van ons kennen de juiste manieren om te ontspannen, of het nu een wandeling is, een dutje of zelfs een massage. Alcohol mag echter niet worden gebruikt voor ontspanning, omdat het het herstel van het lichaam belemmert en de kwaliteit van de slaap nadelig beïnvloedt.
Meer ontdekken?
Bezoek ons @