Skip to main content

HOE KUNT U EEN BEROERTE VOORKOMEN?

Vroegtijdige controle van het risico op een beroerte kan uw leven redden. De volgende 7 levensreddende maatregelen kunnen u helpen om een beroerte te voorkomen. Het voorkomen van een beroerte moet vandaag beginnen, stel het niet uit tot morgen. Bescherm uzelf en voorkom een beroerte, ongeacht uw leeftijd of familiegeschiedenis.
U kunt de jaren niet terugdraaien of uw familiegeschiedenis veranderen, maar er zijn veel andere risicofactoren voor beroertes die u wel kunt beheersen - op voorwaarde dat u zich ervan bewust bent.
De WHO schat dat er in een jaar meer dan 17,5 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte. Het goede nieuws is echter dat 80% van de beroertes te voorkomen zijn. Kennis is macht - Als u weet dat een bepaalde risicofactor uw gezondheid saboteert en u vatbaar maakt voor een hoger risico op een beroerte, kunt u stappen ondernemen om de effecten van dat risico te verlichten.

WAT KUNT U DOEN?

De 7-LEVENSBESCHERMENDE-STAPPEN in één oogopslag
Bekijk Snelgids
7-LEVENSBESCHERMENDE-STAPPEN
Download Snelgids
7-LEVENSBESCHERMENDE-STAPPEN
Bekijk Snelgids
7-LEVENSBESCHERMENDE-STAPPEN
Download Snelgids
7-LEVENSBESCHERMENDE-STAPPEN
1

BLOEDDRUK VERLAGEN

Hoge bloeddruk is een enorme factor, die het risico op een beroerte verdubbelt of zelfs verviervoudigt als het niet onder controle is. Hoge bloeddruk is de grootste veroorzaker van het risico op een beroerte bij zowel mannen als vrouwen. Het controleren van de bloeddruk en, als die verhoogd is, het behandelen ervan, is waarschijnlijk het grootste verschil dat mensen kunnen maken voor hun vasculaire gezondheid.

BLOEDDRUK VERLAGEN

Behoud een normale bloeddruk van Systolisch 120-129 mmgH en Diastolisch 80-89 mmgH.

Hoe kunt u uw
bloeddrukwaarden verlagen?

 • Beperk het zout in uw voeding tot niet meer dan 1.500 milligram per dag (ongeveer een halve theelepel).
 • Vermijd voedsel met een hoog cholesterolgehalte, zoals hamburgers, kaas en ijs.
 • Eet elke dag 4 tot 5 kopjes fruit en groenten, twee tot drie keer per week een portie vis, en dagelijks een aantal porties volle granen en magere zuivel.
 • Neem meer lichaamsbeweging - ten minste 30 minuten per dag of meer, indien mogelijk.
 • Neem zo nodig bloeddrukverlagende medicijnen.
2

ATRIUMFIBRILLEREN BEHANDELEN

Boezemfibrilleren is een vorm van onregelmatige hartslag die de vorming van stolsels in het hart veroorzaakt. Deze stolsels kunnen vervolgens naar de hersenen gaan en daar een beroerte veroorzaken. Atriumfibrilleren geeft bijna een vijfvoudig risico op een beroerte en moet daarom zeer ernstig worden genomen.

ATRIALE FIBRILLATIE (AFib) BEHANDELEN

Kom te weten of u lijdt aan AFib en zo ja, laat het dan zo snel mogelijk door uw arts behandelen.

Hoe behandel je
Atriumfibrillatie?

 • Als uw X5 bloeddrukmeter AFib aangeeft, ga dan zo snel mogelijk naar uw arts. Mogelijk moet u medicijnen nemen om het risico op een beroerte als gevolg van atriumfibrilleren te verminderen. Uw arts kan u begeleiden bij deze behandeling.
 • Als u symptomen heeft, zoals hartkloppingen of kortademigheid, ga dan naar uw arts voor een onderzoek.
3

DIABETES BEHANDELEN

Een hoge bloedsuikerspiegel beschadigt na verloop van tijd de bloedvaten, waardoor er zich eerder stolsels in de bloedvaten kunnen vormen.

Hoe krijgt u uw glucose
waarden onder controle?

 • Controleer uw bloedsuiker zoals voorgeschreven door uw arts.
 • Gebruik dieet, lichaamsbeweging en medicijnen om uw bloedsuiker binnen het aanbevolen bereik te houden.
4

GEWICHT VERLIEZEN

Overgewicht, en de complicaties die ermee gepaard gaan (zoals hoge bloeddruk en diabetes), verhogen uw kans op een beroerte. Als u te zwaar bent, kan een gewichtsverlies van slechts 5 kg een grote invloed hebben op het risico op een beroerte.

GEWICHT VERLIEZEN

Een ideale body mass index (BMI) is 25 of minder. Werk samen met uw arts om een persoonlijke strategie voor gewichtsverlies op te stellen.

Hoe kunt u uw
gewicht verminderen?

 • Probeer niet meer dan 1.500 tot 2.000 calorieën per dag te eten (afhankelijk van uw inspanningsniveau en uw huidige BMI).
 • Verhoog de hoeveelheid beweging die u doet met activiteiten zoals wandelen, fietsen, golfen, yoga of tennissen, en maak dit een onderdeel van elke dag.
5

STOP MET ROKEN

Roken versnelt de vorming van stolsels op een paar verschillende manieren. Het maakt uw bloed dikker en het verhoogt de hoeveelheid plaque die zich in de slagaders opbouwt. Samen met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging is stoppen met roken één van de krachtigste veranderingen in uw levensstijl, die u zullen helpen het risico op een beroerte aanzienlijk te verminderen.

Hoe bereik je een
rookvrij leven?

 • Vraag uw arts om advies over de voor u meest geschikte manier om te stoppen.
 • Gebruik hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals nicotinepillen of -pleisters, begeleiding of medicijnen.
 • Geef niet op. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig om te stoppen. Zie elke poging als een stap dichter bij het succesvol verslaan van de gewoonte.
 • Probeer holistische methodes.
6

BEWEEG MEER

Lichaamsbeweging draagt bij tot gewichtsverlies en verlaging van de bloeddruk, maar staat ook op zichzelf als het gaat om het verminderen van beroertes.

BEWEEG MEER

Oefen met een matige intensiteit
ten minste vijf dagen per week.

BEWAAK UW ACTIVITEIT

Meet uw activiteiten met
uw smartphone of horloge.

Hoe kun je jezelf motiveren
om meer te bewegen?

 • Maak elke ochtend na het ontbijt een wandeling door uw buurt.
 • Ga eens met vrienden naar de fitnessclub.
 • Wanneer u sport, bereik dan het niveau waarop u hard ademt, maar nog wel kunt praten.
 • Neem de trap in plaats van de lift als dat kan.
 • Als u geen 30 minuten aaneengesloten tijd hebt om te sporten, verdeel dit dan een paar keer per dag in sessies van 10 tot 15 minuten.
7

ALCOHOLGEBRUIK

Het drinken van een beetje alcohol kan uw risico op een beroerte verminderen. Studies tonen aan dat als u ongeveer één drankje per dag drinkt, uw risico lager kan zijn. Zodra u meer dan twee drankjes per dag begint te drinken, stijgt uw risico aanzienlijk.

DRINK MINDER ALCOHOL

Met twee drankjes per dag,
gaat je risico zeer sterk omhoog.

UW DOEL

Genieten van alcoholvrije dranken of
drink slechts gematigde hoeveelheden alcohol.

Hoe bereik je
dat doel?

 • Drink maximaal één glas alcohol per dag.
 • Drink in de eerste plaats rode wijn, want die bevat resveratrol, waarvan wordt aangenomen dat dit het hart en de hersenen beschermt.
 • Let op de grootte van uw porties. Een standaarddrankje is een glas wijn van 100 milliliter (ml), een glas bier van 250 ml of een glas sterke drank van 35 ml.

HERKEN EEN BEROERTE
F-A-S-T (SNEL)

Te veel mensen negeren de tekenen van een beroerte, omdat ze zich afvragen of hun symptomen wel echt zijn. Onze aanbeveling is, wacht niet als u ongewone symptomen heeft. Luister naar uw lichaam en vertrouw op uw instinct. Als er iets niet klopt, schakel dan meteen professionele hulp in.

B

Balance
Verlies van evenwicht of duizeligheid

E

Eyes
Wazig zien of verlies van gezichtsvermogen.

F

Face
Eén kant van het gezicht zakt in.

A

Arms
Zwakte aan één kant van het lichaam

S

Speech
Spraak onduidelijk of klinkt vreemd

T

Time
Bel onmiddellijk een ambulance

Rossmax healthstyle APP

De Rossmax Healthstyle APP slaat alle bovenstaande zeer levensreddende gegevens op in één app. Uw body mass index, uw bloeddrukwaarden, uw AFib-gegevens, uw bloedglucosewaarden en ook uw activiteiten gedurende de dag. En zelfs nog meer gezondheidsgegevens zoals SpO2 en uw lichaamstemperatuur.

Rossmax healthstyle APP

The Rossmax Healthsyle APP stores all the above very life-saving data in one app. Your body mass index, your blood pressure values, your AFib data, your blood glucose values as well as your activities during the day. And even more health data such as SpO2 and your body temperature.

VOORKÓM EEN BEROERTE

DOOR HET RISICO EROP TE CONTROLEREN,

MAAR LAAT HET NIET GEBEUREN

VOORKÓM EEN BEROERTE

DOOR HET RISICO EROP TE CONTROLEREN,

MAAR LAAT HET NIET GEBEUREN

Meer ontdekken?
Bezoek ons @