Skip to main content

Hoge bloeddruk moet op tijd worden behandeld

Begin hier!

HOGE BLOEDDRUK BESCHADIGT SLAGADERS

Hoge bloeddruk moet op tijd behandeld worden - begin hier!

Eén op de drie Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar heeft een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk voel je meestal niet en kan dus alleen worden vastgesteld door te meten. Hoge bloeddruk beschadigt de slagaders en belast het hart, en kan ernstige gezondheidsrisico's opleveren. De bloeddruk is verhoogd wanneer een betrouwbare meting een bovendruk van 140 of meer of een onderdruk van 90 of meer oplevert. Deze waarden beschrijven de druk in de slagader: de bovendruk tijdens het samentrekken van het hart en de onderdruk in rusttoestand van het hart. De bovendruk wordt ook wel systolische druk genoemd en de onderdruk wordt diastolische druk genoemd. De waarden worden aangegeven in millimeter kwik, afgekort in mmHg. De bloeddruk wordt als normaal beschouwd wanneer hij lager is dan 130/85 mmHg. Tussen een normale en verhoogde bloeddruk in, wordt als goed beschouwd.

Rossmax Z5/X5 bloeddrukmeter

Detecteert hartritmestoornissen in combinatie met een snelle en eenvoudige bloeddrukmeting en maakt nauwkeurig onderscheid tussen boezemfibrilleren en extra slagen.
De prevalentie van hoge bloeddruk neemt toe bij mensen ouder dan 40 jaar. Bij jongeren is het zeldzaam en bij middelbare en oudere mensen komt het vaak voor. Met de leeftijd neemt de elasticiteit van de slagaders af, en in een stijvere ader wordt de druk hoger naarmate het hart werkt. Hoge bloeddruk betekent dat de druk in de slagaders constant hoger is dan normaal. Omdat de bloeddruk in de loop van de dag varieert in verschillende situaties, is het voor betrouwbare meetresultaten van essentieel belang dat de meting steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Voordat de diagnose hypertensie wordt gesteld, wordt een meetperiode van 4 tot 7 dagen in acht genomen. In dat geval wordt de bloeddruk 's morgens en 's avonds gemeten, steeds 2 tot 3 maal per keer. De bloeddruk van een persoon is het gemiddelde van deze metingen.

Het meten en controleren van de bloeddruk is thuis het meest betrouwbaar. Sommige mensen hebben een duidelijk hogere bloeddruk als die door een arts wordt gemeten, en ook andere externe meetomstandigheden kunnen de bloeddruk verhogen.

LEEFSTIJL-GERELATEERDE HYPERTENSIEVE FACTOREN

Wat verhoogt de bloeddruk?

Hoge bloeddruk is een leefstijlziekte die ook wordt beïnvloed door de levensstandaard. In een klein aantal gevallen wordt hoge bloeddruk veroorzaakt door een andere ziekte, zoals een nierziekte. Leefstijl-gerelateerde hypertensieve factoren zijn onder meer:
Het eten van veel dropproducten kan uw bloeddruk verhogen.

Het eten van veel dropproducten kan uw bloeddruk verhogen.

 • roken
 • overgewicht, vooral rond de taille
 • overvloedig gebruik van zout
 • weinig lichaamsbeweging
 • overvloedig gebruik van pijnstillers (NSAID's)
 • gebruik van anticonceptiepillen of hormoonvervangingstherapie
 • overvloedig alcoholgebruik
 • overvloedig gebruik van dropproducten
 • langdurige stress
Wie overgewicht heeft, heeft drie keer meer kans op hoge bloeddruk dan mensen met een normaal gewicht. Sommige mensen daarentegen hebben een erfelijke aanleg voor hoge bloeddruk. Zelfs bij een normaal gewicht kan de erfelijke aanleg, vooral in combinatie met stress, de bloeddruk verhogen, zelfs als de leefstijl verder in orde is.

BEHANDELING VAN HOGE BLOEDDRUK

Waarom is het belangrijk om hoge bloeddruk tijdig aan te pakken?

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en belast de bloedvaten, het hart en de nieren. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot coronaire hartziekten, beroertes en hartaanvallen. Bovendien kan de spier van een voortdurend overbelast hart verdikken, wat kan leiden tot hartfalen.

Hoge bloeddruk belast de bloedvaten, het hart, de hersenen en de nieren. Zodra een hoge bloeddruk in de gezondheidszorg is vastgesteld, wordt een risicobeoordeling van hart- en vaatziekten uitgevoerd en wordt bepaald of de persoon andere risicofactoren voor vaatziekten heeft. Het risico op vaatziekten wordt verhoogd door bijvoorbeeld roken, een hoog cholesterolgehalte en diabetes en andere stoornissen van de suikerstofwisseling. In de gezondheidszorg kunnen ook mogelijke ziekten die de bloeddruk verhogen in kaart worden gebracht. Behandeling van hoge bloeddruk vermindert het risico op cerebrovasculaire aandoeningen aanzienlijk - tot 40% in vijf jaar. Studies tonen ook aan dat mensen met een normale bloeddruk minder geheugenproblemen hebben.

ZELFZORG IS EEN BELANGRIJKE SLEUTEL

U hebt de mogelijkheid om uw bloeddruk te beïnvloeden

De persoon zelf heeft een sleutelrol en de mogelijkheid om zijn eigen bloeddruk te beïnvloeden, aangezien leefgewoonten een sleutelrol spelen bij de behandeling van hoge bloeddruk. Veranderingen in de leefstijl zijn ook nodig tijdens of bij de start van de medicatie: de doeltreffendheid van de medicatie wordt duidelijk verbeterd, wanneer tegelijkertijd veranderingen worden aangebracht in de voeding, de hoeveelheid lichaamsbeweging of op andere cruciale manieren. Met voldoende veranderingen is het mogelijk de behoefte aan medicatie te verminderen of zelfs helemaal af te schaffen.
Het grootste deel van het zout krijgt men binnen, doordat het in het bereidingsproces aan levensmiddelen wordt toegevoegd.

Het grootste deel van het zout krijgt men binnen, doordat het in het bereidingsproces aan levensmiddelen wordt toegevoegd.

Zorg voor uzelf

Zelfzorg is een belangrijke en effectieve manier om onder andere een hartstilstand, beroerte, hartfalen en dementie te voorkomen, dus motivatie is één van de belangrijkste beslissingen die iemand met hoge bloeddruk kan nemen.

VERLAAG UW BLOEDDRUK

Leefstijl is een integraal onderdeel van de behandeling van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk kan worden behandeld en voorkomen met leefgewoonten. Eetgewoonten en leefgewoonten hebben een aanzienlijk effect op de bloeddruk en zelfs kleine veranderingen kunnen een gunstig effect hebben. Om uw bloeddruk te verlagen of te voorkomen dat uw bloeddruk stijgt, volgt u deze stappen:
 • Eet gezond: veel groenten, fruit en bessen en zachte vetten in plaats van harde vetten.
 • Als u overgewicht heeft, probeer dan af te vallen: al 4-8% minder gewicht verlaagt uw bloeddruk met gemiddeld 3-4 gradaties.
 • Als u rookt, stop of verminder: Stoppen met roken is de belangrijkste manier om uw risico op vaatziekten te verminderen.
 • Verminder zout: wanneer u slechts 5 g zout per dag consumeert, daalt de bovendruk met gemiddeld 6 mmHg en de onderdruk met 4 mmHg. Nederlanders krijgen gemiddeld 7,3 gram zout per dag binnen. 80% van het zout komt wanneer het tijdens de bereiding aan levensmiddelen wordt toegevoegd. Typische bronnen van zout zijn brood, vleeswaren, kaas en kant-en-klaarmaaltijden.
 • Meer voedingsvezels: een keuze uit vezelrijk brood, pap en pasta en een kleurrijke voeding zijn de moeite waard. Door vezels aan de voeding toe te voegen, is het mogelijk de bovendruk met gemiddeld 6 mmHg en de onderdruk met 3 mmHg te verlagen.
 • Voeg kalium en magnesium toe. Kalium haal je bijvoorbeeld uit groenten, fruit en bessen.
 • Verminder alcohol: stop met overmatig drinken.
 • Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging bevordert gewichtsbeheersing, vermindert stress en vergemakkelijkt de slaap. Beweeg flink en minstens 30 minuten gedurende de dag, meerdere keren per week. Goede vormen van lichaamsbeweging zijn joggen of hardlopen, fietsen, skiën en zwemmen.
 • Vermijd stress: maak tijd vrij om tot rust te komen, leer je gedachten te beheersen en let op wat je bezighoudt. Hoe kunt u de situatie veranderen?
 • Behandel tijdelijke pijn met paracetamol in plaats van NSAID's.

2.800.000 Nederlanders gebruiken antihypertensiva

Bij een hoge bloeddruk kunnen medicijnen worden gebruikt als aanvulling op veranderingen in de leefstijl. Antihypertensiva zijn bedoeld voor regelmatig gebruik en worden vaak voor de rest van uw leven gebruikt. Vaak zijn twee of drie verschillende geneesmiddelen nodig die tegelijkertijd moeten worden ingenomen. Dit komt omdat lagere doses van verschillende geneesmiddelen een betere werking hebben dan hoge doses van één geneesmiddel. De arts zal de combinatiebehandeling plannen en de doeltreffendheid ervan controleren.
Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen en de keuze ervan wordt beïnvloed door de leeftijd en de andere ziekten van de persoon. In meer dan de helft van de gevallen moet de bloeddrukverlagende medicatie binnen het eerste halfjaar worden vervangen. Het kan dus maanden duren voordat de juiste behandeling is gevonden.
Uw arts zal uw medicatie plannen en de effectiviteit ervan volgen.

Uw arts zal uw medicatie plannen en de effectiviteit ervan volgen.

Antihypertensiva zijn bedoeld voor regelmatig gebruik

Uw arts zal uw bloeddrukmedicatie plannen en de effectiviteit ervan volgen. Antihypertensiva worden in vijf groepen onderverdeeld:
 • diuretica
 • bètablokkers
 • ACE-remmers
 • ATR-blokkers
 • calciumkanaalblokkers
Het doel van de behandeling met geneesmiddelen is de bloeddruk onder 140/90 mmHg te brengen. Diabetici en personen die een hartaanval of beroerte hebben gehad, kunnen ook streven naar lagere waarden. Aan het begin van de behandeling moeten de bloeddrukwaarden zelf thuis worden gecontroleerd. Zodra de bloeddruk onder controle is, volstaat een meting eenmaal per maand. Antihypertensiva kunnen ook gunstige effecten hebben bij de behandeling van andere ziekten. Soms kunnen antihypertensiva ook nadelige effecten hebben: zo kunnen bètablokkers een slechte keuze zijn voor een astmapatiënt. Medicatie verlaagt de bloeddruk en vermindert het risico op ziekte als gevolg van hoge bloeddruk. Het geneest echter niet de oorzaken van hoge bloeddruk.

REGELMATIGE METINGEN ZIJN NOODZAKELIJK

Bloeddruk meten is belangrijk voor alle volwassenen

Omdat een hoge bloeddruk niet voelbaar is, moet elke volwassene zijn eigen bloeddruk kennen. Een goed moment om te beginnen met het meten van uw bloeddruk is rond de leeftijd van 30 jaar. Wanneer de bloeddruk normaal is, zijn metingen om de paar jaar voldoende. Als de meetwaarden dicht bij de bovengrens van normaal liggen, moet de bloeddruk één keer per jaar worden gemeten. Bij jongere mensen is het meestal eerst de lage druk; bij ouderen daarentegen loopt de bovendruk gemakkelijk te hoog op.
Elke volwassene moet zijn eigen bloeddruk kennen.
Houd uw situatie in de gaten als uw naaste familielid een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten heeft en als u diabetes, slaapapneu of een nier- of schildklieraandoening heeft. Regelmatige metingen zijn ook nodig als u overgewicht heeft, rookt of veel alcohol drinkt. Voor thuismetingen is het essentieel een betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige bovenarm bloeddrukmeter te gebruiken. Bij ouderen kunnen thuismetingen worden verstoord door veel voorkomende hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren. In dat geval is de beste keuze een bloeddrukmeter die hartritmestoornissen detecteert.

GEVALIDEERDE ZWANGERSCHAPSAPPARATEN

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt 10-17% van de aanstaande moeders een hoge bloeddruk. De bloeddruk wordt bij elk bezoek in de kraamkliniek gecontroleerd, omdat deze snel kan stijgen. Controle van de bloeddruk tijdens de zwangerschap is ook belangrijk, omdat hoge bloeddruk een eerste teken kan zijn van zwangerschapsvergiftiging, die gevaarlijk is voor zowel moeder als foetus. Tijdens de zwangerschap wordt hoge bloeddruk behandeld door rust te nemen en het gebruik van zout te beperken.
Meer ontdekken?
Bezoek ons @